středa 9. listopadu 2011

Narozeniny Radia R

Radio R slaví třetí narozeniny. Nekonvenční pozvánku vyrobili kluci z o. s. No:mad. Na narozeninové oslavě byly prezentovány pořady Radia R, zmínku o Archsashay si můžete prokliknout i zde.


Od necelé desítky nadšenců, kteří na podzim 2008 spustili zkušební vysílání s několika pořady, se rádio rozrostlo v médium se sto dobrovolníky podílejících se na 41 pořadech a 17 moderovaných blocích. A kromě rozhlasového éteru se nyní rozhodlo měnit také kalendář: od 8.11. vyhlašuje rok prasete! K narozeninám si Rádio R nepřeje menší dárek, než je změna čínského astrologického horoskopu.

Video vytvořila skupina No:mad v rámci Die MHD Projektu. K jeho tvorbě bylo využito nelineárního chování speciálního druhu tekutin (tzv. dilatantní neNewtonské tekutiny). Tento druh tekutiny se chová tak, že zvyšuje svoji viskozitu (jakési vnitřní tření mezi jednotlivými vrstvami) nelineárně a neplatí pro ni tedy Newtonův zákon viskozity. Běžná tekutina se chová tak, že je pořád stejně tekutá, nezávisle na rychlosti proudění, ale tato speciální se chová tak, že čím rychleji proudí, tím je hustší. Obrazně řečeno se tekutina na reproduktoru chová jako by byla živá!