neděle 20. května 2012

Podcast 9. eko dílu Archsashaye

9. díl Archsashaye s podtitulem Návrat ke kořenům odkazuje k ekoarchitektuře a znovuobjevení a oblibě základních urbánních a architektonických principů.

Záznam pořadu si můžete poslechnout zde.

Tipy Archsashay:
*tematický kinotip - Architekt odpadu
* Michaelu Reynoldsovi se věnuje i výstava v Galerii Jaroslava Fragnera (Praha)!
*další odkazy k dnešnímu dílu - Pinterest

Philipp Schaerer, Bildbauten, architecture and reality

sobota 19. května 2012

Archsashay 8 v orientu

Osmý díl architektonické audiopotulky navazuje na povídání o sakrální architektuře (6. díl) - v hledáčku Archsashay budou ale tentokrát islámské stavby a současní architekti, kteří se věnují navrhování mešit.

Maroko

Osmý díl si můžete poslechnout zde.
Odkazy na neotřelé sakrální projekty od dánského studia BIG najdete na Pinterestu.

Mešita v Bergenu







Podcast 7. dílu

Sedmý díl rozhlasové potulky po krajích architektury je o statickém pohybu. Za tímhle nonsensem stojí představení skromného velikána architektury, který včera (28. 2. 2012 :-) ) oslavil 83. narozeniny - přesto se jeho myšlenky ubírají více k novým nápadům, než k touze po zakončení dlouholeté kariéry. Podíváme se do administrativních budov, které jsou účelově navrženy tak, aby se nám v nich lépe existovalo, nebude chybět převratný tip na novou sociální síť, kde už Archsashay netrpělivě čeká na své následovníky... Záznam sedmého dílu si můžete pustit zde.

tipy Archsashay
* tematický kinotip - Skici Franka Gehryho
* nová sociální síť, kde najdete další odkazy k dnešnímu dílu - Pinterest

zdroj: artknowledgenews.com
















neděle 19. února 2012

Poslechněte si 6. díl

K nevíře inspirativní farář Václav Vacek zrušil význam oltáře a obměnil uspořádání kostela v Letohradě tak, aby podporovalo komunikaci a pospolitost farníků. Svěsil depresivní barokní Berglovy obrazy, místo nich na zdech instaluje sociálně laděné výstavy moderního umění. Svá pokroková přesvědčení předává i prostřednictvím šestého dílu Archsashay, který jsme natáčeli tematicky u kuchyňského stolu na jeho faře v Letohradě. Srdečné pozvání k poslechu dílu o sakrální architektuře!  

1. část záznamu šestého dílu pořadu Archsashay
Odkazy na písničky, které zazněly ve vysílání (záznam neobsahuje):
My Spine - Björk
Phoenix Cover (Birdy) - Mellow Monday (1901)

Hříchem by bylo opomenout alespoň jednu architektonickou zajímavost, bavíme-li se o sakrálních stavbách. Prohlédněte si snímky z mé cesty po historickém Alsasku (dnešní region Franche-Comté) - v roce 1954 na kopci nad starým hornickým městečkem Ronchamp nedaleko Belfortu byla dokončena kontroverzní skulpturální stavba Chapelle Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp. Římskokatolický kostel lidově nazývaný Ronchamp významného architekta - protestanta Le Corbusiera nahradil za války zničené poutní místo ze 4. století zasvěcené Panně Marii. Neskutečný genius loci vnímatelný v rámci organického zasazení do okolí umocňuje jednoduchý interiér stavby - nenajdete zde obrazy ba ani výraznější oltář, silně mystickou a duchovní atmosféru zato  dramaticky a zároveň jemně dokresluje denní světlo pronikající skrze barevná sklíčka. Díky své abstraktní formě objekt odkazuje k postmodernímu přístupu k víře - její současné nepostižitelnosti i návratu k prostým základním existenciálním otázkám.




středa 23. listopadu 2011

Záznam dílu č. 4

Neotřelý způsob prezentování architektonických a architektuře-přidružených zajímavostí - formát 20/20 (počet obrázků/vteřin na jeho představení) - neboli PechaKucha, svěží japonská myšlenka v českém a gruzínském pojetí. Čtvrtý díl Archsashaye s pořadatelem ostravské PechaKucha Night, Jiřím Vicherkem a Lenkou Bernátovou, spoluorganizátorkou premiéry PechaKucha Night v Tbilisi.

středa 9. listopadu 2011

Podcast třetího dílu

Nestihli jste středeční vysílání? Pusťte si Archsashay ze záznamu!
Třetí díl uzavřel náhled na urbanismus z pohledu socioložek, které uspořádaly avizovanou urbánní konferenci Třetí město. V nahrávce se také dozvíte, jaké téma bude prostupovat druhou polovinou semestru, tedy následujícími třemi díly. Poslouchejte Archsashay a čtěte urbanismusbrno.cz!

Urbánní událostí číslo jedna uplynulých čtrnácti dní je interdisciplinární konference věnovaná urbánním studiím s názvem Třetí město. Ta se tento víkend uskutečnila na brněnské Fakultě sociálních studií. Sešla jsem se proto s jejími organizátorkami, socioložkami Slávkou Ferenčuhovou, Lucií Galčanovou a Barborou Vackovou, které působí na brněnské FSS i mimo konferenci.
Dle pořadatelek odkazuje název Třetí město nejen k tomu, že šlo o třetí konferenci v pořadí obdobného typu. Další odkazy na třetí město popisuje Slávka Ferenčuhová.

Narozeniny Radia R

Radio R slaví třetí narozeniny. Nekonvenční pozvánku vyrobili kluci z o. s. No:mad. Na narozeninové oslavě byly prezentovány pořady Radia R, zmínku o Archsashay si můžete prokliknout i zde.


Od necelé desítky nadšenců, kteří na podzim 2008 spustili zkušební vysílání s několika pořady, se rádio rozrostlo v médium se sto dobrovolníky podílejících se na 41 pořadech a 17 moderovaných blocích. A kromě rozhlasového éteru se nyní rozhodlo měnit také kalendář: od 8.11. vyhlašuje rok prasete! K narozeninám si Rádio R nepřeje menší dárek, než je změna čínského astrologického horoskopu.

Video vytvořila skupina No:mad v rámci Die MHD Projektu. K jeho tvorbě bylo využito nelineárního chování speciálního druhu tekutin (tzv. dilatantní neNewtonské tekutiny). Tento druh tekutiny se chová tak, že zvyšuje svoji viskozitu (jakési vnitřní tření mezi jednotlivými vrstvami) nelineárně a neplatí pro ni tedy Newtonův zákon viskozity. Běžná tekutina se chová tak, že je pořád stejně tekutá, nezávisle na rychlosti proudění, ale tato speciální se chová tak, že čím rychleji proudí, tím je hustší. Obrazně řečeno se tekutina na reproduktoru chová jako by byla živá!